Πανωσιολογιότατε, Κύριε Δήμαρχε, Κύριε Αντιπεριφερειάρχα, Κύριοι Βουλευτές, Κύριε Πρόεδρε του Συλλόγου ο Παλαμήδης, κύριοι εκπρόσωποι πολιτικών, δικαστικών και στρατιωτικών αρχών, αγαπημένοι συμπολίτες.

Με βαθύτατη συγκίνηση και χαρά εμείς το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου των απόδημων Ναυπλιέων ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του αδελφού Συλλόγου “ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ” συμμετέχουμε και εφέτος στην επέτειο του εορτασμού της Αλώσεωνς του θρυλικού Παλαμηδιού και της απελευθέρωσης της πόλης του Ναυπλίου.

Αυτή την άγια μέρα η σκέψη μας στρέφεται στις επώνυμες και ανώνυμες μορφές των ηρώων που με αρχηγό τον Στάικο Σταϊκόπουλο αψηφώντας την ίδια τους της ζωή ξεκίνησαν εκείνη τη βροχερή νύχτα, παραμονή του Αγίου Ανδρέα την ανάβασή τους στο κάστρο του Παλαμηδίου που ήταν το στολίδι και το καύχημα των Ελλήνων, Κορώνα ΤΟΥ αρχιερέα το ονοματίζει δημοτικό μας ποίημα, με κατάληξη της απελευθέρωση της πόλης μας.

Αυτή την ώρα κλίνουμε το γόνυ εμείς οι νεώτεροι και ευεργετημένοι από αυτή τη θυσία στον πορθητή Στάικο Σταικόπουλο παίρνοντας από τη ζωή του το μεγαλύτερο παράδειγμα που πρέπει να μας ακολουθεί στην δικιά μας ζωής. Ότι η αγάπη και το χρέος προς την πατρίδα δεν εξαργυρώνονται με λάφυρα ούτε με αξιώματα αλλά είναι καθήκον μας και μόνο καθήκον και υποχρέωση του καθενός μας. Ας παραδώσουμε το μεγαλείο και τα διδάγματα της πολύτιμης ανάμνησης με υπερηφάνεια και ευγνωμοσύνη στους νέωτερους με την ευχή να γίνουν κρίκοι στην ατελείωτη αλυσίδα ηρώων που θυσιάστηκαν σε κάθε μετερίζι για την πορεία του γένους μας.