Ομιλία του Προέδρου του Συλλόγου Κ. Κολόκα

Πανοσιολογιότατοι, εκλεκτοί προσκεκλημένοι, αγαπητοί Ναυπλιώτες και φίλοι του Ναυπλίου της πρώτης πρωτεύουσας του νέου Ελληνικού κράτους, Χρόνια Πολλά, Καλή Χρονιά, με υγεία και εκπλήρωση στόχων και επιθυμιών.

Ημέρα Τιμής σήμερα και μνήμης του Πολιούχου της γενέτειράς μας του Αγίου ενδόξου Νεομαρτύρος Αναστασίου του Ναυπλιέως.

Ήταν καταμεσήμερο της 1ης Φεβρουαρίου 1655 και στη μεγάλη πλατεία της πόλης μας – δίπλα στην αιωνόβια ελιά – που ο συμπολίτης, ζωγράφος στη τέχνη, το καμάρι και καύχημά μας, την ώρα που ομολογούσε για μια ακόμα φορά το Χριστό και Κύριό του, ξίφη, ρόπαλα, πέτρες, των αλλοθρήσκων τρυπούσαν το ταλαίπωρο κορμί του για να παραδώσει την Αγία του ψυχή στο Θεό του και από εκείνη την ώρα να είναι πρεσβευτής στους ουρανούς της αγαπημένης του πατρίδας. Αυτόν το συμπολίτη μας, τον καλλιτέχνη στο επάγγελμα, τιμούμε σήμερα και είναι κρίκος χρυσός για εμάς που μας συνδέει με την πατρίδα. Αυτή την ώρα, δε μπορεί παρά να γεμίσει η καρδιά των παλαιών και νεότερων που βρίσκονται μακριά, με συγκίνηση και να γυρίσει ο νους μας στην αγαπημένη μας πατρίδα, να γυρίσει ο νους και να θυμηθούμε όλοι μας στιγμές νοσταλγικές από ένα Ανάπλι που ακολουθεί σήμερα το βήματα της προόδου και της ανάπτυξης και αυτή την ώρα είναι στολίδι όλου του κόσμου, αλλά για εμάς θα μείνει πάντα μέσα μας το γλυκό και μενεξεδένιο Αναπλάκι μας που εκεί στα δρομάκια και τα σκαλάκια του έχουμε αφήσει ένα κομμάτι της ζωής μας.

Αυτές τις όμορφες στιγμές ο Σύλλογος προσπαθεί εδώ και 66 χρόνια να διατηρήσει στην πολύβουη και πολυπολιτισμική Αθήνα να διαφυλάξει τις μνήμες μας και τα έθιμα μας και να κρατήσει ζωντανές τις μεταξύ μας σχέσεις που είναι σχέσεις ζωής και να αναθερμάνει τις σχέσεις παλαιών και νέων Ναυπλιωτών για μια έντονη και δυναμική παρουσία του Αναπλιού, της πρώτης πρωτεύουσας του νέου ελληνικού κράτους, εδώ στην πρωτεύουσα.

Ως νέος Πρόεδρος του Δ.Σ θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς όλους τους Ναυπλιώτες που είναι σήμερα μαζί μας και στηρίζουν το Σύλλογο εδώ και πολλά χρόνια.

Να εκφράσω τις ιδιαίτερες ευχαριστίες προς τα μέλη του Συλλόγου, τους φίλους του Αναπλιού (και είναι πολλοί) για τη προθυμία, την αγάπη και συμμετοχή σε όλες τις εκδηλώσεις μας.

Καθηκόντως αυτή την ώρα εκφράζω άπειρες ευχαριστίες προς εκλεκτές παρουσίες που τιμούν τη γιορτή μας.

α) τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη Π. Χρυσόστομο, συμπολίτη μας

β) τον Πρόεδρο του αδελφού Προοδευτικού Συλλόγου “Ο Παλαμήδης” κ. Σπαντιδέα, μετά των μελών του Δ.Σ

γ) την κα. Καραγιάννη Χαμηλοθώρη Εριέτα, Προέδρο του Συνδέσμου Θεσσαλονικέων Αθηνών

δ) τον κ. Αδαμόπουλο, πρώην Πρόεδρο ΔΣΑ, φίλο και αδελφό

ε) τον κ. Γ. Διδασκάλου, πρώην Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας, συμπολίτη μας

στ) την κα. Άννα Παναγιωταρέα, καθηγήτρια Πανεπιστημίου και έγκριτη δημοσιογράφο

και όλους του εκλεκτούς προσκεκλημένους.

Τελειώνοντας άφησα τελευταίους τους πρώτους τρεις παθιασμένους με το Σύλλογο Αναπλιώτες, που χρόνια αγωνίστηκαν για να διατηρήσει ο Σύλλογος το φως και τη διαρκή δυναμική παρουσία του στην Αθήνα και όχι μόνο. Τρεις Αναπλιώτες που αγωνίσθηκαν ο καθένας από τη δική του θέση μέσα στο Δ.Σ αυτού του Συλλόγου με αντίξοες κοινωνικές και κυρίως οικονομικές συνθήκες για να βρούμε σήμερα οι νεότεροι ένα Σύλλογο οικονομικά θωρακισμένο και με δυναμική παρουσία των μελών του, το Λεωνίδα Γεωργή, το Μίμη Διβέρη και τη Μεγάλη Κυρία του Δ.Σ κυρία Γιούλη Βερβιτσιώτη, τους ευχαριστούμε και τους ευγνωμονούμε για όλα όσα έπραξαν και πράττουν ακόμα από τη θέση του Συμβούλου. Και μείς οι νεότεροι “τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι” θα συνεχίσουμε στο δρόμο που εκείνοι χάραξαν για να αναδείξουμε το Σύλλογο μας ακόμα πιο δημιουργικό και δυναμικό.

Καλή Χρονιά σε όλους

Ο Άγιος βοήθειά μας.